Tüketici tercihini rahatlıktan kullandı, Birkenstock, Cross, Hoka gibi çirkin denilen bir çok ayakkabı markası cirosunu artırdı

Birkenstock, Hoka, Crocs ve On Running gibi konforun birinci sırada tutulduğu ayakkabı markaları, tüketici tercihlerini değiştirdi. Forbes ilk çeyrek satışlarında beklentileri aşan bu markaları ve ‘çirkin’ ayakkabıların nasıl moda olduğunu mercek altına aldı.

ŞİRKET TARİHİNDE EN YÜKSEK GELİR

Çirkin ayakkabıların stratejik pazarlama taktikleri sonucu bir moda haline gelmesiyle birlikte bu modeller ilk çeyrek satışlarda rekor kırdı. Birkenstock, 31 Mart’ta sona eren çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 22 artışla 524 milyon dolar gelir elde ettiğini açıkladı ve tüm yıl için satış büyüme beklentisini yüzde 17-18’den yüzde 20’ye yükseltti.

CEO Oliver Reichert geçen haftaki kazanç açıklamasında, Alman sandalet üreticisinin tüm segmentlerde, tüm kanallarda ve kategorilerde ürünlere yönelik artan talep sayesinde şirket tarihindeki ilk çeyrekte en yüksek gelir seviyesine ulaştığını söyledi. Ugg’nin sahibi Deckers Brands’ın koşu ayakkabısı markası Hoka, Deckers Brands CEO’suDavid Powers’a göre, özellikle ABD’de ve hatta koşucu olmayanlar arasında artan marka bilinirliği sayesinde ilk çeyrek net satışlarında yüzde 34’lük bir artışla 533 milyon dolara ulaşarak ilk kez yarım milyar doları aştı.

İLK ÇEYREK SATIŞLARI 900 MİLYON DOLARI AŞTI

Bir zamanlar tıknaz ve çirkin olarak görülen Hoka, tüm Deckers markaları arasında toplam net satışlardaki payını önemli ölçüde artırarak 2019 mali yılında yüzde 11’den 2024’te yüzde 42’ye çıkardı.

Kendine özgü terlikleriyle tanınan Colorado merkezli ayakkabı üreticisi Crocs’un ilk çeyrek satışları yıllık yüzde 6 artışla 939 milyon dolara ulaşırken, kendi adını taşıyan markasının gelirleri de güçlü tüketici talebinin etkisiyle yüzde 14,7 arttı.

HİSSELERİ YÜZDE 100’DAN FAZLA YÜKSELDİ

Kalın tabanlarıyla tanınan İsviçre merkezli On Running, doğrudan tüketiciye satış kanalındaki olağanüstü güçlü talep ve ivme sayesinde ilk çeyrek net satışlarını bir önceki yıla göre yüzde 21 artırarak 570 milyon dolar ile şirket tarihinde ilk kez 500 milyon İsviçre Frangı’nı aştı. Sağlam ama hantal tasarımlı klasik baba spor ayakkabılarıyla tanınan Japon spor ayakkabı markasıAsics’in net satışları ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,3 artarak hisse senedi fiyatının son bir yılda yüzde 100’den fazla artmasına yol açtı.

YENİ BİR MODELLE ÇIKACAK

Baba ayakkabısından modaya dönüşen markaNew Balance, GlobalData’nın genel müdürü ve perakende analisti Neil Saundersa göre, çirkin ayakkabı alanına tam olarak uyan ve muhtemelen bu trende bir yanıt niteliğinde olan 1906L adlı yeni bir ürünü piyasaya sürmeye hazırlanıyor: Bir spor ayakkabı ve bir loafer’ın birleşimi nedeniyle snoafer olarak adlandırılıyor.

Saunders, “Önce rahatlık ya ad çirkin ayakkabı trendi başlangıçta stilden ziyade rahatlık arzusundan kaynaklanıyordu. Bu, herkesin rahat giyindiği pandemi döneminde ön plana çıktı ve bu eğilimin bir kısmı devam etti. Ancak zaman geçtikçe, bu ayakkabıların çoğu bir tür ifade haline geldi ve bu nedenle, tartışmalı bir şekilde, bir moda ve kültürel trend haline geldi. İnsanların kendilerini ya da trendleri takip etmeyi çok ciddiye almadıklarını göstermek için satın aldıkları bir tür anti-modadır” değerlendirmesini yaptı.

Z KUŞAĞININ ARTAN TALEBİ

Circana’da ayakkabı ve aksesuar analisti olanBeth Goldstein’a göre, rahat ve işlevsel ayakkabılardaki artışpandemiden önce başladı ancak insanların öncelikleri değiştikçe ve tercihler daha hibrit bir yaşam tarzının ortasında rahatlığa kaydıkça pandemi tarafından kesinlikle hızlandırıldı ve sonrasında da devam etti. Goldstein, “Stil için rahatlığı feda etmek artık biraz aptalca görünüyor. Bu, ‘çirkin’in moda olması fikrine dönüştü” dedi. Bu trend özellikle genç kuşaklarda yankı buluyor.

Veri analiz firmasıLaunchmetrics’inyakın tarihli bir raporuna göre, 2020’den bu yana Ugg ve Birkenstock gibi konforu ön planda tutan markalar, konfora öncelik veren Z kuşağının artan talebi nedeniyle medya etki değerinde neredeyse yüzde 200’lük bir artış kaydetti. Deckers Brands’in son kazanç çağrısında Powers, Hoka’nın büyümesinin küresel olarak en güçlü 18 ila 34 yaş grubunda olduğunu ve bu etkili yaş grubundaki marka bilinirliğinin yıldan yıla neredeyse iki katına çıktığın söyledi.

Bir finansal hizmetler firması olan Piper Sandler tarafından yapılan son araştırmaya göre, 2022 sonbaharından 2023’e kadar New Balance, Crocs, On Running ve Hoka, Z kuşağı arasında favori ayakkabı markaları olarak tüketici farkındalığı ve popülerliği kazanırken, Nike hala en üst sırada yer almasına rağmen bu markalara karşı biraz zemin kaybetti.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir