Tozkoparan Höyüğü’nde Yapılan Kazılar Tarihi Aydınlatıyor
Birçok uygarlığa ait kültür katmanların oluşturduğu Tozkoparan Höyüğü’nde yapılan incelemeler sonucunda, Neolitik döneme kadar uzanan bulgular ortaya çıktı. 2017 yılında birinci derece arkeolojik sit alanı ilan edilen höyük, Tunceli Müzesi uzmanları tarafından yapılan incelemeler sonucunda doğal etmenler ve insan faaliyetlerine bağlı olarak ciddi tahribata uğradığı belirlendi. Bu raporla birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurularak Tozkoparan Höyüğü’nün kurtarma kazısı yapılması ve belgelenmesi gerektiği bildirildi. Bakanlığın onayıyla 2021 yılında Tunceli’de arkeolojik kazılara başlandı. Yapılan kazı çalışmalarında 6 bin 300 yıl öncesine ait bir çocuk iskeleti bulundu ve bu iskeletin Neolitik döneme ait olduğu belirlendi.
YENİ DÖNEM
Tozkoparan Höyüğü’nde 3’üncü etap kazı çalışmalarına başlandı. Kazıya Vali Şefik Aygöl, Pertek Kaymakamı Yusuf Ziya Yaktı, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Ulaşoğlu, Tunceli Müze Müdürü Kenan Öncel, Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasemin Yılmaz, arkeolog Özgür Şahin, müze çalışanları, Pertek Belediye Başkanı Recai Vural ve köylüler katıldı. Vali Aygöl, kazı alanında bilgi aldıktan sonra temsili olarak çalışmalara dahil oldu. Vali Aygöl, Tozkoparan Höyüğü’nün bölge için önemli bir tarihi miras olduğunu vurgulayarak, kazıların devam etmesi gerektiğini belirtti.
‘ÇALIŞMALAR BÖLGE VE ÜLKE EKONOMİSİNE IŞIK TUTACAKTIR’
Tunceli Müze Müdürü Kenan Öncel, arkeolojik kazıların bölge ve ülke tarihine ışık tutacağını belirtti. Höyüğün 2017 yılında tescil edilerek kazı çalışmalarına başlandığını ve bugüne kadar 6 bin 350 yıl öncesine ait birçok bulgunun ortaya çıkarıldığını aktardı. Öncel, devam eden kazı çalışmalarının bölgenin ve ülkenin tarihi hakkında önemli bilgiler sunacağını söyledi.