Tekstilde kriz büyüyor: Cumhuriyet tarihinde bir ilk

Türk Lirasındaki Değer Kaybı, Tekstil Sektöründe İş Kayıplarına Neden Oluyor

Türk lirasındaki değer kaybı ve enflasyondaki artış, tekstil sektöründe ciddi iş kayıplarına neden oluyor. Bu durum, sektörde çalışan sayısının 1 milyonun altına düşmesine sebep olmuş durumda. Döviz kurlarındaki yükseliş, ücret artışlarını geride bırakınca tekstil üretim merkezleri Mısır’a taşındı. Türk şirketlerinin Mısır’da kurduğu fabrikaların sayısı ise 200’e ulaştı.

Sektör Temsilcilerinden Endişe Verici Açıklamalar

Textil ve hazır giyim sektöründe işverenler, asgari ücretteki artışın maliyetlerini yükselttiğinden şikayet ederken, çalışanlar ise düşük ücretlerin açlık sınırının altında kaldığını dile getiriyor. Bu durum, sektörde büyük bir kan kaybına sebep olurken, sektör temsilcileri Türkiye’nin rekabet gücünü yitirebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

İş Kayıpları ve Endişeler

DİSK Tekstil İşçileri Sendikası İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu, tekstil ve hazır giyim sektöründe iş kayıplarının arttığını ve işverenlerin düşük ücretler dayattığını belirtiyor. Arslanoğlu, her geçen gün işten çıkarılmaların arttığını ve küçük işletmelerin kapandığını ifade ediyor.

İstihdam Kaybı ve İhracat Düşüşü

2024 yılına ait verilere göre, tekstil ve hazır giyim sektöründe 250 bin kişilik istihdam kaybı yaşandı. Türkiye’nin tekstil ihracatı da düşüş gösterdi. Avrupa Birliği ülkelerine yapılan en fazla ihracatta İtalya, İngiltere ve İspanya ön sıralarda yer aldı.

Mısır Öne Çıkıyor

Ege İhracatı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye’nin kan kaybetmesiyle birlikte Mısır, Vietnam ve Bangladeş’in dış pazarlarda öne çıktığını belirtiyor. Avrupa’da ise Portekiz ve Romanya’nın Türkiye’ye göre avantajlı hale geldiği ifade ediliyor.

Türkiye’den Mısır’a Yatırımlar Artıyor

Yerli tekstil firmalarının yüksek maliyetler nedeniyle fabrikalarını Türkiye’den Mısır’a taşımasıyla ilgili olarak konuşan Şeref Fayat, Türkiye’de üretim maliyetlerinin yüksekliğinin rekabet gücünü azalttığını vurguluyor. Bu sebeple, şirketlerin Mısır’a kaydırıldığını belirtiyor.

Kaynak: Odatv.com

Related Posts

Turkcell’den fibere 3 milyar dolarlık ödeme hazırlığı

Turkcell’den fibere 3 milyar dolarlık ödeme hazırlığı

Benzin fiyatlarına zam geldi: Rakamlar 50 TL’yi aştı!

Benzine neden zam geldi? Motorin fiyatı da artacak mı? Hangi şehirlerde benzin 50 TL’nin üzerine çıktı? Akaryakıt fiyatlarında son durum ne? İşte tüm ayrıntılar…

600 bin kamu işçisinin zam pazarlığında yeni gelişme: Tarih belli oldu

Yaklaşık 600 bin kamu işçisini ilgilendiren tarih belli oldu. Kamu işçisinin zam pazarlığında 4. toplantı yarın saat 14.00’da yapılacak.

Ev ve Araç Alım Satımında Yeni Dönem: 81 İlde Yeni Dönem

Milyonlarca alıcı ve satıcıyı yakından ilgilendiren bu sistem, gayrimenkul ve motorlu kara taşıtları sektöründe sahte ve yanıltıcı ilanların önüne geçmeyi hedefliyor. Yeni Sistem Nasıl Çalışıyor? Resmen uygulamaya giren bu sistem sayesinde, internet …

48 adet KAAN satışı için Endonezya ile imzalar atıldı! Cumhuriyet tarihinin rekor satışı

Endonezya’nın 48 adet TUSAŞ üretimi yerli ve milli 5’inci nesil savaş uçağı KAAN satın almak için imzalar atıldı. CNN Türk program sunucusu Hakan Çelik satılan uçakların toplam değerinin 10 milyar doları bulacağını ve bunun Cumhuriyet tarihinin en önemli dış satımı olacağını ifade etti.

Akaryakıtta son durum: Yeni zam geldi mi?

11 Haziran 2025 Çarşamba günü brent petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar ve döviz kurundaki hareketlilik, akaryakıt fiyatlarını etkiliyor. Özellikle benzine Cuma gününden itibaren geçerli olmak üzere 1 TL’lik bir zam bekleniyor. Peki güncel akaryakıt …