TBMM Başkanlığı için geri sayım başladı

TBMM’de Yeni Meclis Başkanı Seçim Süreci Başladı

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Numan Kurtulmuş’un Meclis Başkanlığı görev süresinin 7 Haziran’da sona erecek olması nedeniyle yerine seçim yapılacak. Aday olmak isteyenler için başvuru süreci bugün başladı ve 5 gün içinde tamamlanacak. Meclis Başkanlığı seçimi ise 3 Haziran’da gerçekleşecek. CHP ve MHP, TBMM Başkanlık Divanı’nda görev yapacak isimleri belirledi.

28’inci yasama yılının ikinci yarısında görev yapacak olan yeni Meclis Başkanı, Başkanlık Divanı üyeleri ve komisyonlar yenilenecek. Numan Kurtulmuş’un görev süresi olan 7 Haziran’a kadar yeni TBMM Başkanı belirlenecek.

Başvurular 1 Haziran’a Kadar Alınacak

Yeni TBMM Başkanı’nın seçilmesi için 3 Haziran Salı günü seçim yapılacak. TBMM Başkanlığı için adaylar 1 Haziran’a kadar Başkanlık Divanı’na başvuruda bulunabilecek.

Gizli Oylama ile Seçilecek

TBMM Başkanı, Genel Kurul’da gizli oylama ile belirlenecek. Birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu olan 400 oy gerekirken, üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy gerekmektedir. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, en fazla oy alan iki aday için dördüncü oylama süreci başlayacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan aday, TBMM Başkanı olarak seçilecek.

Kurtulmuş ve Bahçeli Görüşecek

Kulislerde, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un Meclis Başkanlığı görevine devam edeceği konuşulmaktadır. Kurtulmuş, bugün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi Meclis’teki makam odasında ziyaret edecek.

CHP’nin kapalı grup toplantısında, Ankara Milletvekili Tekin Bingöl TBMM Başkanvekilliği görevine; Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara ile Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar katip üyeliğe, Kocaeli Milletvekili Harun Özgür Yıldızlı ise TBMM İdare Amirliği görevine seçildi.

MHP, 28. Yasama Dönemi’nin ikinci devresinde görev yapacak Meclis Başkanvekili olarak İstanbul Milletvekili Celal Adan’ı, TBMM İdare Amiri olarak da Gaziantep Milletvekili Sermet Atay’ı Meclis Başkanlığına aday gösterdi.

AKP’den Kapalı Grup Toplantısı

AKP’nin bugün beklenen kapalı grup toplantısında Grup Başkanı, Grup Başkanvekilleri, Grup Yönetim ve Disiplin Kurulu üyeleri ile Grup Denetçileri seçilecek.

DEM Parti, hayatını kaybeden Sırrı Süreyya Önder’in yerine TBMM Başkanvekilliği görevini üstlenecek kişi için 2 Haziran’a kadar seçim yapacak.

Yeni Yol’un üç partiden oluşması nedeniyle grup başkanlığı ve grup başkanvekillikleri, partiler arasında belirli bir süre dönüşümlü olarak belirlenecek.

İYİ Parti’nin de grup yönetimini belirlemek için yakın zamanda seçim yapması bekleniyor. Partilerin, Başkanlık Divanı için belirlediği isimler Genel Kurul’da okunduktan sonra resmiyet kazanacak.

Komisyonlar Yeniden Belirlenecek

Ayrıca, Meclis Başkanı seçiminin ardından TBMM’deki ihtisas komisyonlarının başkanları ve üyeleri de yeniden belirlenecektir.

Related Posts

Kanalda eski koltukla tehlikeli eğlence: Adanalı çocuklar kamerada

Adana’da kavurucu sıcaklıklar etkisini sürdürürken, her yaz onlarca kişinin ölümüne neden olan kanallara giren bazı çocuklar akıntıya kapılmamak için eski bir koltuğu kayık gibi kullanarak tehlikeli sulara atladı.

CHP, ‘Millet İradesine Sahip Çıkıyor’ mitingi için Adana’da

CHP, ‘Millet İradesine Sahip Çıkıyor’ mitingi için Adana’da

Boru hattından antik dünyaya kapı açıldı: Yunan müzeleri dolup taşacak

Yunanistan’da devam eden enerji altyapısı çalışmaları, ülkenin derinlere gömülmüş tarihini aydınlatan önemli arkeolojik buluntulara sahne oluyor. Son olarak Trans-Adriyatik Boru Hattı TAP ve Drama doğal gaz dağıtım ağı inşaatları sırasında ortaya …

Özgür Özel, topu Erdoğan’a attı: ‘Gerginliği azaltma işi benim işim değil’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, siyasette hava gerginleşiyor diye geri adım atmayacaklarını belirterek, “Cumhuriyet Halk Partisi bir adım geri atarsa bu ülkeyi yüzyıl geriye götürmeyi kafaya takmışlar. Biz bir santim eğilirsek bu millete diz çöktürecekler. Onun için yani böyle devam edeceklerse inceldiği yerden kopar. Gerginliği azaltma işi benim işim değil. Çünkü gerginliği başlatan ben değilim” açıklamasını yaptı.

Türkiye her 4 saatte bir sallandı: İşte en çok deprem olan iller…

Türkiye’de 2025’in ilk yarısında 18 binin üzerinde deprem meydana geldi. Türkiye’de ortalamanın üzerinde olan bu veriyle her 4 saatte 1 sarsıntı yaşandı. Buna göre, en çok deprem olan iller de belli oldu.

Bursa’da yürekleri ağza getiren anız yangını

Bursa’da çıkan anız yangını konutlara sıçramadan söndürüldü.