‘Sanatçı kaçtığı dünyayı yaratır ve izleyeni davet eder’

Ressam Semiramis Öner’in Hatıra Kurucular Sergisi

Ressam Semiramis Öner’in “Hatıra Kurucular” başlıklı sergisi Metrohan’da sanatseverleri bekliyor.

Küratörlüğünü Gülseli İnal, Balkız İnal ve Beliz İnal’ın üstlendiği sergide Semiramis Öner, 20. yüzyılın başlarında Türk toplumunun Osmanlı’dan modern Türkiye’ye evrildiği dönemde yaşanan epik sosyal değişimi, kendi bilinçaltı yönlendirmesiyle önümüze seriyor.

TÜRKİYE’NİN YAŞADIĞI DÖNÜŞÜMÜ ANLATIYOR

Kuzey Rönesansı resim tekniğini kullanan ve kendi renk pigmentlerini yaratan Öner’in, eski fotoğrafları ve Türkiye ütopyasını resmettiği yağlı boya tablolarıyla eski İstanbul’a ait objelerden oluşan bir enstalasyonu yer alıyor.

Bireysel anılardan kolektif hafızaya uzanan, geçmişle hayali geleceği buluşturan “Hatıra Kurucular” sergisi, üç ayrı bölümden oluşuyor. Serginin “İstanbul Portreleri” başlıklı ilk bölümünde, Semiramis Öner’in 1890 – 1940 yılları arasını kapsayan eski Türkiye fotoğraflarını resmettiği yağlı boya tablolar yer alıyor. Fotoğraflardaki insanlara kendini yakın hisseden, bazılarının ismini fotoğrafın arkasındaki yazılanlardan öğrenen Öner, bu kişileri hikâyeleri ve anılarıyla birlikte içselleştirerek resmediyor. Koyu renklerin ağır bastığı büyük yağlı boya tablolarında Semiramis Öner, insanların yüzlerindeki ifadeler ve kullandıkları objelerden yola çıkarak, Türkiye’nin yaşadığı dönüşümü anlatıyor. Bu ilk bölüm, Öner’in 40’tan fazla eserin yer aldığı bir seçkiyi sanatseverlerle buluşturuyor.

“HATIRA MASASI”NDAKİ EMANET EŞYALAR…

“Hatıra Kurucular” sergisinin ikinci bölümünde ise, resme dönüşen fotoğraflarda görünen objeler sergileniyor. “İstanbul Portreleri”nin üretimi sırasında fotoğraflardaki eşyalara da dikkat kesilen ve bu objeleri kendisine verilen emanetler olarak kabul eden Semiramis Öner, yine sahaf ve bitpazarlarında bulduğu bu eşyaları uzun bir yemek masasına yerleştiriyor. Öner’in daha önce Hollanda’da Utrecht Belediyesi için dört yılda tamamladığı barış tablosundakine benzeyen bu “Hatıra Masası”nda

“ÜTOPİK DÜNYALAR SANATÇININ SIĞINAKLARIDIR”

Sergiyle aynı başlığı taşıyan üçüncü ve son bölümde ise izleyiciyi, umut dolu bir hayal dünyası karşılıyor. Bu bölümde, Türkiye’ye dair aklındaki ütopyayı resmeden Semiramis Öner, geleceği parlak, renkli bir ülke ve mutlu, sevgi dolu portreler ortaya koyuyor. Öner, bu bölümü “Dünya karışık dönemlerden geçtiği sıralarda, ütopik dünyalar sanatçının sığınaklarıdır. Sanatçı kaçtığı dünyayı yaratır ve izleyeni davet eder.” sözleriyle anlatıyor.

İBB Kültür ve İBB Miras katkılarıyla gerçekleşen “Hatıra Kurucular” sergisi, 29 Haziran 2025 tarihine kadar pazartesi hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilirsiniz.

Related Posts

Açık Lise sınavları ne zaman (AÖL sınav takvimi 2025) | MEB 2024 – 2025 AÖL 3. dönem sınav tarihleri belli oldu mu? Açık Öğretim Lisesi sınav giriş belgeleri ne zaman yayınlanacak?

AÖL sınav tarihleri 2025 MEB takvimi ile belli oldu. Lise eğitimini açıktan devam ettiren öğrenciler, 30 Nisan – 20 Mayıs 2025 tarihlerinde yapılacak olan kayıt yenileme işleminin ardından, 3. Dönem Açık Öğretim Lisesi sınavlarını bekleyecek. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan duyuruya göre öğrenciler sınav merkezi belirleme ve güncelleme işlemlerini 30 Nisan – 20 Mayıs 2025 tarihleri arasında Açık Öğretim Lisesi Bilgi Yönetim Sistemi üzerinden yapabilecekler. Öğrenciler dönem sınavlarına fotoğraflı sınav giriş belgesi ve geçerli bir kimlik belgesi ile girecekler. Sınav giriş belgesinde fotoğrafı bulunmayan öğrenciler sınava alınmayacak. Peki, açık lise sınavları ne zaman 2025? AÖL 3. Dönem sınav giriş belgesi yayınlandı mı? İşte, AÖL sınav takvimi ve ayrıntılı bilgiler.

Atılım Üniversitesi yeni Tıp Fakültesi binasını açtı: ‘Teknolojik açıdan atılım’

Atılım Üniversitesi bugün düzenlenen törenle yeni tıp fakültesine kavuşmanın sevincini yaşadı.

Fil Adam yeniden çekiliyor: Başrol oyuncusu belli oldu

Fil Adam yeniden çekiliyor: Başrol oyuncusu belli oldu

BİLSEM öğrencilerinin “Kariyer Gelişimlerinin İncelenmesi Araştırması” sonuçlandı

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce Türkiye genelindeki BİLSEM’lerde eğitim alan öğrencilerle gerçekleştirilen “Ortaöğretim Kademesindeki Özel Yetenekli Öğrencilerin Kariyer Gelişimlerinin İncelenmesi Araştırması”nın sonuçları belli oldu.

‘Atatürk’süz 23 Nisan’ skandalı Meclis gündeminde

Gazetemizin gündeme getirdiği “MEB 23 Nisan’ı çocuklara hediye edenin Atatürk olduğunu unuttu” isimli haber üzerine, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e soru önergesi veren CHP’li Suat Özçağdaş, ”Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği bir bayramda onun anılmaması anayasal bir sorumluluğun yerine getirilmemesidir” dedi.

TÜBİTAK sergisi Demirören Medya ve Teknoloji MTAL’de

Demirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin düzenlemiş olduğu TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı sergisi kapsamında araştırma, tasarım ve inceleme türlerinde 46 öğrencinin hazırladığı 18 proje sergilendi. Dün başlayan ve bugün sona erecek olan sergiyi farklı okullardan öğrenciler de ziyaret edebiliyor.