Radyo 6 ay boyunca yapay zeka destekli sunucuyla yayın yaptı

Yapay Zeka Destekli Sunucu ile Radyo Yayını: Gerçek mi, Değil mi?

Avustralya medyasına göre, ARN’in hafta içi günde 4 saat süren “Workdays with Thy” (Thy ile çalışma günleri) programının sunucusunun sesi dinleyiciler arasında merak uyandırdı.

CADA istasyonuna ait ARN, ElevenLabs şirketi tarafından geliştirilen yapay zeka yazılımı sayesinde “Thy” adında bir sunucu yarattı. Dinleyiciler, radyoda 6 ay boyunca “Thy” adlı sunucunun programına katılarak onun gerçek olup olmadığını sorgulamadan dinledi. Programın çevrimiçi tanıtım materyallerinde sunucunun kimliğiyle ilgili bilgi verilmedi.

Program web sitesinde, “Eğer günleriniz sıkıcıysa, Thy ve CADA’nın enerji ve titreşimleriyle ruh halinizi iyileştirmeye izin verin” şeklinde bir ifade yer aldı.

Dinleyiciler Şüpheli

Programın dinleyicilerinden yazar Stephanie Coombes, sunucu Thy’nin gerçek olup olmadığını sorguladı. Coombes, kendi blogunda, “Thy’nin soyadı nedir? Kimdir? Nereden geliyor? Bu varsayılan sunucu hakkında hiçbir bilgi yok.” şeklinde ifadeler kullandı.

Diğer yandan, yapılan ses analizi, sunucunun farklı şovlarda “eski tarz” kelimeleri kullanırken aynı sesi çıkardığını gösterdi.

“Gerçek Hayranları Var”

ARN yetkilisi Fayed Tohme, Thy’nin sesinin yapay zeka kullanılarak oluşturulduğunu kabul etti. Tohme, yapay sunucu Thy’nin “gerçek gibi duyulduğunu ve gerçek olmasa da hayranlarının olduğunu” belirtti.

Avustralya merkezli “Mediaweek” dergisi, konuya ilişkin eleştirisinde, “Mikrofon yok, stüdyo yok, sadece kod ve titreşimler var. ARN ve ElevenLabs tarafından yapılan ve ‘canlı radyo’ sınırlarını zorlayan bir deney.” ifadelerine yer verdi.

Related Posts

Elon Musk’ın “Robotaxi”si engele takıldı

Tesla’nın, otonom araç projeleri kapsamında kullanmak üzere “Robotaxi” kelimesi için yaptığı marka tescil başvurusu, ABD Patent ve Marka Ofisi (USPTO) tarafından reddedildi. Kararın gerekçesi, terimin sektörde çok genel ve tanımlayıcı bir ifade olarak kullanılması. Başvurunun “sadece tanımlayıcı” olduğu belirtilerek, Tesla’nın bu kelimeyi ticari marka olarak tescil ettirmesi uygun bulunmadı.

Türkiye’nin sosyal medya tablosu: O uygulama 58.4 milyon kişi ile zirvede

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’deki internet ve sosyal medya kullanımına dair çarpıcı verileri paylaştı. “Dijital 2025 Türkiye Raporu”na dayandırdığı açıklamasında, sosyal medya kullanıcı sayısının 58,5 milyona yükseldiğini belirtti.

Katlanabilir ekranlı iPhone, hangi özellikleriyle diğerlerinden ayrılacak?

Apple’ın halihazırda katlanabilir ekranlı bir iPhone geliştirdiği biliniyor. Telefonla ilgili ayrıntılı bilgiler henüz yokken, bazı özellikleri ortaya çıktı.

Yapay zekaya göre Anneler Günü’nde annenize en az bir kez vermeniz gereken hediye!

Yapay zeka analizleri, bu yıl Anneler Günü’nde en anlamlı hediyenin, alıcısına özel olarak tasarlanmış ve duygusal emek barındıran armağanlar olduğunu gösteriyor.

Yaşayan ilaçlar ve kişiye özel aşılar MIMIC 2025’te tanıtıldı

Bağışıklık sistemi üzerine çalışan dünyaca ünlü bilim insanları, İstanbul’da düzenlenen 6. Uluslararası Moleküler İmmünoloji ve İmmünogenetik Kongresi’nde bir araya geldi.

Dünya İnsansı Robot Oyunları, Pekin’de düzenlenecek

Çin’in ev sahipliğinde düzenlenecek 2025 Dünya İnsansı Robot Oyunları’nın ağustos ayında Pekin’de düzenleneceği bildirildi.