Mehmet Şimşek sona yaklaştı: Yüksek maaş alanlara cezayı kesecek

Mehmet Şimşek Vergi Kaçakçılığı ile Mücadeleyi Genişletiyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi kaçakçılığını önleme çalışmalarını estetik merkezlerine kadar genişletiyor. Doğru beyanda bulunanlara ‘pişmanlık’ hükümlerinden faydalanma imkanı sunan Bakanlık, vergi kaçakçılığını engellemek adına sıkı bir takip sürecinde devam ediyor.

Bakan Şimşek’in liderliğinde Gelir İdaresi Başkanlığı, yüksek gelire sahip olan mükellefler üzerindeki denetimleri hızlandırarak 2023 yılı mali denetim çalışmalarına yaklaşıyor. Yüksek maaş alanların beyanname verme zorunluluğu için son tarih 7 Nisan 2025 olarak açıklandı.

Mehmet Şimşek Son Denetimlere Hazırlanıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, 2023 mali denetim çalışmalarında sona yaklaşıyor. Yüksek maaş alan mükelleflerin beyanname verme zorunluluğu 7 Nisan 2025 tarihinde sona erecek.

Bu süreç sona erdikten sonra, Gelir İdaresi Başkanlığı mükelleflere tebligat göndermeye başlayacak. Tebligatların ulaşmasını takiben ceza uygulanacak ve ödemenin gecikmesi halinde ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalınacak.

Yüksek Maaş Alanlara Cezalar Geliyor

2023 yılında 3 milyon lirayı aşan maaş geliri elde eden veya birden fazla işverenden 230 bin lirayı aşan ücret alan mükellefler için Vergi Usul Kanunu’nda yer alan ‘pişmanlık’ hükmünden faydalanma imkanı bulunuyor. Pişmanlık hükümlerinden yararlanarak sadece hesaplanan vergiyi ödeyerek ceza ödemekten muaf tutulabilecekler.

Vergi kaçakçılığı ile mücadele kapsamında Gelir İdaresi Başkanlığı, haziran ayı itibariyle yüksek maaş alan mükelleflere yönelik tebligat göndermeye başlayacak. Bu süreçte ‘pişmanlık’ hükümlerinden faydalananlar, yalnızca vergi ziyaı cezası ödeyecekler ve gecikme faizi oranında ek bir masraf ile karşılaşmayacaklar.

‘Pişmanlık’ Süreci Nasıl İşliyor?

Vergi kaçakçılığından pişmanlık duyan mükellefler için iki seçenek bulunuyor. İlk olarak, ikamet edilen ilçedeki vergi dairesine yazılı bir dilekçe ile başvuruda bulunulabilir. İkinci seçenek ise Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde yer alan ‘Hazır Beyan Sistemi’ üzerinden ‘pişmanlık’ seçeneği ile işlem yapmak.

Bu süreçten faydalananlar, ödemesi gereken vergiyi zamanında ödeyerek ceza ödemekten muaf tutulacaklar. Pişmanlık zammı, yasal gecikme faizi oranında hesaplanacak olup her ay için aylık yüzde 4,5 oranında uygulanacaktır.

Related Posts

TÜİK’in yarattığı araç saltanatı

TÜİK son yıllarda Kayatur ve Carpartner şirketlerinin adeta abonesi oldu. Yapılan son ihalede de araçlar, 24 Haziran 2018 seçimlerinde AKP’den Ankara milletvekili aday adayı olan Mehmet Kaya’nın sahibi olduğu Carpartner Şirketi’nden kiralandı.

Gayrimenkulde yapay zekâ dönemi; ne zaman ve nerede başlayacak?

Mahalle, sokak ve bina düzeyinde toplanan veriler; ilan, ekspertiz ve geçmiş satış fiyatlarıyla desteklenerek analiz edilecek

Biyodizel teklifi piyasayı ateşledi: Soya fasulyesi fiyatlarını uçuşta

ABD Çevre Koruma Ajansı’nın 2026 ve 2027 yıllarını kapsayan yeni biyodizel kullanım hedefleri, cuma günü tarım emtia piyasalarını hareketlendirdi. Soya fasulyesi vadeli kontratları, 25 ila 28 sent arasında yükselerek haftayı artıda kapattı. Özellikle …

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda son durum! (14 Haziran 2025)

Borsa İstanbul Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı’nda işlem gören 10 Şubat 2027 vadeli tahvilin bugün valörlü işlemlerinde basit getiri yüzde 39,76, bileşik getiri ise yüzde 43,71 seviyesinde oluştu. Uluslararası piyasalarda saat 13.00 …

Turkcell’den fibere 3 milyar dolarlık ödeme hazırlığı

Turkcell’den fibere 3 milyar dolarlık ödeme hazırlığı

Benzin fiyatlarına zam geldi: Rakamlar 50 TL’yi aştı!

Benzine neden zam geldi? Motorin fiyatı da artacak mı? Hangi şehirlerde benzin 50 TL’nin üzerine çıktı? Akaryakıt fiyatlarında son durum ne? İşte tüm ayrıntılar…