Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı: Yapısal reformları hayata geçirmeye devam ediyoruz

Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısında İhracat ve İstihdam Politikaları Değerlendirildi

Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun (EKK) yılın üçüncü toplantısında, sanayide üretimi, rekabeti ve ihracatı artırmaya yönelik kısa, orta ve uzun vadede hayata geçirilmesi planlanan tedbirler, iş gücü piyasası gelişmeleri ve istihdam politikaları ile değişen küresel ticaret politikalarının dış ticarete etkilerinin değerlendirildiği belirtildi. Toplantıya ilişkin açıklamada, “Yatırım ortamını iyileştirmeye ve ihracatı çeşitlendirmeye yönelik yapısal reformları hayata geçirmeye devam ediyoruz” denildi.

Zirve, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında gerçekleşti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen toplantıya; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Genel Başkan Vekilleri Efkan Ala ve Mustafa Elitaş, Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ve bazı bakan yardımcıları ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı. Geçen ay Giresun’da yapılan toplantının devamı niteliğindeki bu yılın üçüncü EKK toplantısında; sanayide üretimi, rekabeti ve ihracatı artırmaya yönelik alınması gereken tedbirler, işgücü piyasası gelişmeleri ve istihdam politikaları ile değişen küresel ticaret politikalarının dış ticarete etkileri değerlendirildi.

Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada şunlar belirtildi: “Küresel ticarette artan belirsizlik ve korumacılık eğilimleri, dış ticaret stratejilerinin yeniden şekillendirilmesini zorunlu kılmaktadır. Tedarik zincirlerindeki dönüşüm, üretim merkezlerinin yeniden konumlanması, teknolojik gelişmelerin hız kazanması ve dijitalleşmenin etkisiyle birlikte küresel ticaret yeni bir döneme girmiştir. Ülkeler için başarı; değişen koşullara hızlı uyum sağlama, dayanıklı bir ekonomi inşa etme ve rekabet güçlerini artırma becerilerine bağlı olacaktır. Ülkelerin gelecekteki yönünü, karşılaşılan zorluklara verilen tepkiler kadar, zorlukları fırsata dönüştürmeye yönelik atılan adımlar belirleyecektir. Dönüşüm sürecinde Türkiye oldukça avantajlı bir konumdadır. Genç ve dinamik nüfusumuz, güçlü sanayi ve üretim altyapımız, stratejik coğrafi konumumuz, Avrupa pazarıyla entegrasyonumuz ve Asya ile derinleşen ilişkilerimiz, ülkemize küresel ölçekte önemli fırsatlar sunmaktadır. Ekonomimizin temellerini güçlendirme ve küresel rekabette güçlü bir oyuncu olmak adına; verimliliği artırmaya, yatırım ortamını iyileştirmeye ve ihracatı çeşitlendirmeye yönelik yapısal reformları hayata geçirmeye devam ediyoruz. Sağlam makroekonomik temeller üzerine inşa edilen, esnek ve çeşitlendirilmiş politikalarla ülkemizin bu süreci avantaja dönüştürme potansiyeli oldukça yüksektir.

Related Posts

Ekrem İmamoğlu’nun aldığı iddia edilmişti, resmi açıklama geldi: Show TV ve Habertürk satıldı mı?

Sosyal medyada dolaşan “Show TV ve Habertürk’ün Ekrem İmamoğlu adına satın alındığı” iddiaları, Can Medya Grubu tarafından kesin bir dille yalanlandı. Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Tekdağ, bu tür haberlerin asılsız ve kötü niyetli olduğunu belirtti.

Yargıtay’dan dikkat çeken ‘dövizle nafaka’ kararı!

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, emsal bir karara imza atarak, süresiz ve şartsız döviz cinsinden taahhüt edilen yoksulluk nafakasının 18 yıllık süre sonunda tarafların ekonomik ve sosyal durumlarına bakılarak uyarlanmasına karar verdi.

4 aydır tüm şubeleri kapalıydı: KFC ve Pizza Hut, Türkiye’ye geri dönüyor

Yum! Brands’ın İş Gıda ile franchise sözleşmesini feshetmesinin ardından yaklaşık 4 aydır 537 şubesi kapalı tutulan KFC ve Pizza Hut, Türkiye’ye geri dönüyor. Amerikalı dev, gayrimenkul ve yatırım yönetimi hizmeti veren Value Solution Partners’la anlaşmaya varırken, şubelerin yeniden açılabilmesi için merkezi yatırımcılarla görüşmeler başladı.

Her 10 yılda bir yapılması gerekiyordu en son 2001’de yapıldı: 24 yıl sonra sayım!

Türkiye tarımda kendi kendine yeten ülke olmaktan çıktı. Tarım dışa bağımlı hale geldi. AKP ise tam 24 yıl sonra “genel tarım sayımı” yapmaya karar verdi. Her 10 yılda bir yapılması gereken sayım en son 2001’de yapılmıştı. Sayımın nasıl yapılacağı konusunda ise soru işaretleri var.

CHP’li Gürer: ‘Nihayet tarım sayımı yapılması kararı geç de olsa alındı’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarım sayımlarına dikkat çekerek “6534 sayılı yasa ile sonu (0) ile biten yıllarda tarım sayımı yapılması kararlaştırıldı. İstisnalar hariç, 1955 yılında yürürlüğe giren kanun ile bu uygulama başladı. Ortalama on yılda bir sayım yapıldı. Günümüzde ise her beş yılda bir yapılması doğru olandır. AKP iktidarı ise 22 yıldır Tarım Sayımı yapmadı. Nihayet yapılması kararı geç de olsa alındı. ” dedi.

ABD Çin’e yönelik vergileri tek taraflı düşürmeyeceğini açıkladı

Beyaz Saray, ABD’nin Çin’e yönelik tarifeleri tek taraflı olarak düşürmeyeceğini bildirdi. Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt Çin’in taviz vermesi gerektiğini söyledi.