Bayram sofralarında sağlıklı kalmanın ipuçları

Bayramda Sağlıklı Beslenme İpuçları

Bayramlar, sevdiklerle bir araya gelinen, bol lezzetli sofraların kurulduğu özel zamanlardır. Ancak Kurban Bayramı özellikle kırmızı et ve tatlı tüketiminde belirgin artışa neden olurken, kalp hastaları, diyabetliler, böbrek rahatsızlığı olanlar ve yaşlılar gibi hassas gruplar için bazı sağlık riskleri taşır. Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ceren Kaplan, bayram boyunca dengeli beslenme önerilerini paylaştı. Kaplan, bilinçli tercihlerle bayramın tadını çıkarmanın mümkün olduğunu vurguladı.

‘Kırmızı Eti Öğle Öğününde Tüketin’

Bayramda et tüketiminin artmasının doğal olduğunu ancak bunun dengelenmesi gerektiğini belirten Kaplan, “Bayramda kırmızı et tüketimi sağlıklı bireyler için bile ciddi bir yük oluşturabilir. Güne hafif bir kahvaltıyla başlamak en doğrusu. Mutlaka 4 yapraklı besin modelini uygulamayı öneriyoruz. Bu modelde süt grubundan peynir, et grubundan yumurta, sebze meyve ve tahıl grubu bulunmalıdır. Bayram kahvaltılarında karbonhidratlı yiyecekler tüketiliyorsa, ekmek veya diğer tahıllardan feragat edilmelidir,” dedi.

‘Salata Eti Sindirimi Kolaylaştırır’

Etin sindiriminin zor olduğunu hatırlatan Kaplan, “Özellikle öğle öğününde kırmızı et tüketmek daha doğru olur. Akşam saatlerinde ağır et yemekleri mideyi zorlar ve uyku düzenini etkileyebilir. Etin yanında bol miktarda salata tüketmek sindirim sistemine destek olur. Lif içeriği sayesinde hem mideyi rahatlatır hem de doyuruculuğu artırır,” diye konuştu.

‘Tatlıyı Sınırlayın, Şerbetliden Kaçının’

Bayramlarda tatlı tüketiminin arttığını belirten Kaplan, “Misafirliklerde tatlı ikramı geleneksel bir alışkanlık olsa da şerbetli ve ağır tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir,” dedi. Danışanlarına, şerbetli tatlıları sınırlamalarını ve sütlü tatlı tüketiminde ise günde 2 kaseye kadar çıkabileceklerini söyledi.

‘Günde En Az 2,5 Litre Su İçin’

Çay, kahve ve gazlı içecek tüketiminin bayramda arttığını belirten Kaplan, su içmenin önemine vurgu yaparak şunları söyledi: “Çay ve kahve tüketimi kaçınılmaz olsa da mümkün olduğunca açık ve limonlu çay tercih edilmelidir. Gazlı ve şekerli içecekler günde bir bardaktan fazla olmamalıdır. Bu tür içeceklerin etkilerinden kurtulmak ve sindirimi desteklemek için günlük 2,5 – 3 litre su içmek gereklidir.”

Related Posts

Kalp Damar Hastalıkları O Yaştan Sonra Daha Riskli

Kalp damar hastalıkları 65 yaşından sonra daha riskli hale geliyor. Uzmanlar erken müdahalenin önemine vurgu yapıyor. 

Elma sirkesi mucizesi! Küvete 1 bardak dökün, mantar derdine veda edin

Daha önce hiç elma sirkesi banyosu yapmadıysanız, üzülmeyin çok geç değil. Elma sirkesi uzun zamandır sağlıklı yaşam için kullanılan popüler bir ürün olarak kullanılır. Elma sirkesi banyosu yapmanın saç ve cilt için faydası saymakla bitmez. Uzmanlar elma sirkesi banyosu hakkında bilinmesi gereken her şeyi tek tek sıraladı. İşte elma sirkesi ile duş almanın faydaları!

Tacik doktorlara Türkiye’de eğitim desteği

Sağlık alanında güçlü bir birikime sahip olan Türkiye, Tacikistan’da eğitim programı düzenledi.

Beynine pıhtı atan çocuk15 gün süren yaşam mücadelesini kaybetti

Hatay’da beynine pıhtı atması sonucu hastanede tedavi altına alınan 12 yaşındaki çocuk, 15 gün süren tedavi sürecinde hayata tutunamadı.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!