Almanya Sanayi Üretimi Ekimde Düşüş Yaşadı
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), ekim ayına ilişkin sanayi üretimi verilerini açıkladı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış verilere göre, sanayi üretimi ekimde bir önceki aya göre yüzde 1 geriledi.
Alman şirketleri, sipariş eksikliği konusunda endişeliyken, sanayi üretiminin eylülde yüzde 2 azalmasının ardından ekimde yeniden düşmesi dikkat çekti. Piyasalarda ise ekim ayında sanayi üretiminin yüzde 1,2 artması bekleniyordu.
Geçici verilere göre, eylül ayında aylık yüzde 2,5 düşüş olarak açıklanan sanayi üretimi verisi de yüzde 2 düşüşe revize edildi.
Verilere göre, ekimde enerji ve inşaat sektörü hariç sanayi üretiminin yüzde 0,3 azaldığı görüldü. Bu dönemde sermaye malı üretimi yüzde 0,4 gerilerken, ara malı üretimi yüzde 0,4 arttı. Tüketim malları üretimi yüzde 1,1 azalırken, enerji üretiminde yüzde 8,9 düşüş yaşandı. İnşaat endüstrisinde ise üretimde durgunluk gözlendi.
Ekimde geçen yılın aynı dönemine kıyasla sanayi üretimi yüzde 4,5 azaldı.
Destatis açıklamasında, enerji üretimindeki yüzde 8,9’luk azalmanın etkili olduğu belirtilirken, otomotiv sektöründe kaydedilen yüzde 1,9’luk üretim düşüşünün de olumsuz bir etki yarattığı ifade edildi.
Açıklamada, kimya endüstrisinin üretiminin ekimde yüzde 1,4, makine mühendisliğinin üretiminin ise yüzde 1,1 azaldığı bilgisi verildi.
Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığından yapılan açıklamada, Alman sanayisinin halen krizde olduğu vurgulanarak, üretimin üç aylık karşılaştırmasında Ağustos-Ekim döneminde üç ay öncesine göre yüzde 0,4 azaldığı belirtildi.
Sanayi üretiminde ekimde yeni siparişlerin bir önceki aya göre yüzde 1,5 daha düşük olduğu açıklanırken, bu durumun Alman endüstrisinde sürdürülebilir bir toparlanma olmadığını gösterdiği belirtildi.
ING Küresel Makro Araştırma Başkanı ve Almanya Başekonomisti Carsten Brzeski, Almanya’da sanayideki çöküşün devam ettiğini belirterek, 2024’te Alman sanayi üretiminin yüzde 5’e yakın azaldığını ifade etti. Brzeski, ekimdeki düşüşün dördüncü çeyreğe zayıf bir başlangıç olduğunu ve Alman ekonomisinde kış mevsimi resesyonu riskini artırdığını söyledi.
Brzeski’ye göre, Alman sanayisi son yıllarda ekonominin zorluklarının en iyi örneği haline geldi. Pandemi öncesi seviyenin yüzde 10’dan fazla altında olan sanayi üretimi, yapısal ve konjonktürel faktörlerle boğuşuyor.
ABD’deki politikaların Alman ihracatına ve yatırımlarına zarar verebileceğini belirten Brzeski, Alman ekonomisinin görünümünün iç açıcı olmadığını ifade etti.
Commerzbank Başekonomisti Jörg Kramer ise, sanayi üretiminde zayıf bir başlangıç olduğunu ve Alman ekonomisinin kış aylarında durgunlaşabileceğini söyledi. Özellikle otomobil sektöründeki yapısal kriz nedeniyle güçlü bir toparlanma beklenmediğini belirtti.
Alman Ekonomisi
Alman ekonomisi, teknik resesyona girmekten kurtulmak için yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0,2 büyüme kaydetti. Ancak imalat sektöründeki zayıflık nedeniyle kırılganlığını sürdürüyor. Yüksek faiz oranları, konjonktürel riskler ve yapısal değişiklikler büyümeyi zorlaştırıyor.
Geçen yıl enflasyon, enerji fiyatlarındaki artış, düşen yatırımlar ve zayıf dış talep nedeniyle yüzde 0,3 daralan Almanya, G7 ülkeleri arasında küçülen tek ekonomi olmuştu. Hükümet, bu yıl için yüzde 0,2 küçülme öngörüyor. Almanya bu durumu sürdürürse, G7 ekonomileri içinde daralan tek ülke olacak.
patronlardunyasi.com